Погасяване на дълг може да се отрази на заплатите в БДЖ
Погасяване на дълг може да се отрази на заплатите в БДЖ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изплащане на дълг на БДЖ може да се отрази на изплащането на заплатите в дружеството. „За съжаление до там стигнахме. Има такава вероятност, която започва да става все по-изразителна", каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на железопътния холдинг Йордан Недев. В началото на декември кредиторът на БДЖ KfW поиска до края на годината да му бъдат изплатени 15 млн. евро при дължими 24 млн. евро, както и да се направи точен график за последващите погашения.

Междувременно стачката в железниците продължава деветнадесети ден и натрупаните загуби са 2,5 млн. лв., каза Йордан Недев. Според мениджмънта на компанията стачката е незаконна, но се очаква съдебно решение по въпроса. От своя страна синдикалистът Петър Бунев обясни, че стачката спазва арбитражно решение, което се нарушава от ръководството на дружеството чрез спиране на влаковете в интервала на изразяване на недоволството от 8 до 16 часа.

От своя страна Недев бе категоричен, че ако няма сигурност, че влаковете ще стигнат там, за където са тръгнали и пътниците не ги ползват, няма смисъл те да бъдат „търкаляни". Защо да произвеждаме разходи за дружеството и за обществото, при положение че никой не ползва влаковете, попита шефът на БДЖ. „Стачката е незаконна от 24 ноември досега. Ако съдът постанови, че стачката е незаконна, преминаваме към дисциплинарно уволнение, това е ясно", каза той.

Недев допълни, че се вземат мерки за по-голяма ефективност и намаляване на загубите в товарните и пътническите превози.