/ БГНЕС
България и Турция са на път да възстановят търговията с животни между двете страни. Това стана ясно от съвместна пресконференция на земеделския министър Румен Порожанов и колегата му Ахмет Ешреф Факъбаба.

Обменът на неразплодни животни е бил спрян през 2012 г. заради проблеми с болести по добитъка. Очакванията на двете страни са още от началото на следващата година търговията да бъде възстановена.
 

БГНЕС

 
"Това, което е много важно, е този процес да бъде от една страна прозрачен, а от друга, контролиран, така че да не се компрометира още от началото от гледна точка на цени и качество на продукцията, която би била обект на търговия", подчерта министърът.
 
"Четири месеца след първата ни среща в Анкара, двете министерства и БАБХ имаха много интензивен контакт за възстановяване на сътрудничеството в областта на животновъдството и обмена на животни, които не са разплодни", подчерта и земеделският ни министър.
 

БГНЕС


Постигнатите днес договорености са резултат от маратон от доста интензивни и успешни срещи, подчерта от своя страна министър Факъбаба. Той благодари за изключителното, по думите му, домакинство на страната ни. "Минахме по един маратон от много успешни срещи, екипите продължават тези срещи. Когато има наличност на стоката, която търся при комшиите, бих предпочел да я взема от тях", коментира турският министър на земеделието.

Предстои ревизия на политиката по отношение на вноса и износа между България и Турция. Целта ни е страна ни да бъде предпочитан партньор, каза още министър Факъбаба.

БГНЕС


Министър Факъбаба е в страната начело на бизнес делегация от 150 турски бизнесмени. Те са в България по повод провеждането на българо-турски агробизнес форум. В столицата се провеждат двустранни срещи за обмен на опит и добри практики в областта на земеделието между общо над 500 представители на турския и на българския бизнес.
 

БГНЕС