/ ThinkStock/Getty Images
Подаваме заявление за отпускане на обезщетение за безработица онлайн
94044
Подаваме заявление за отпускане на обезщетение за безработица онлайн
  • Подаваме заявление за отпускане на обезщетение за безработица онлайн
От 1 юли заявлението за отпускане на обезщетение за безработица ще се подава и по електронен път, чрез ПИК или електронен подпис, припомнят от Националния осигурителен институт (НОИ). Подаването на заявление ще става по нов образец и няма да се изисква документ за доказване на осигурителен стаж.
 
От началото на юли на интернет страницата на НОИ ще бъде активирана нова електронна услуга, чрез която ще бъде възможно подаването на заявление за отпускане на обезщетение за безработица. Тя ще бъде достъпна за всеки, който има електронен подпис или ПИК, издаден от института.
 
При електронно подаване на заявлението потребителят трябва да попълни новия образец на заявлението, публикуван на сайта, и да приложи като прикачен файл акт за прекратяване на правоотношението с работодателя.
 
За заявленията, подадени след края на юни, не се изисква документ за доказване на осигурителен стаж за безработица, тъй като ще се зачита само стажът, натрупан след края на 2001 г., а данните за него ще се извличат от информационната система на НОИ.
 
В новия образец на заявлението безработното лице трябва да посочи един от трите възможни начина за получаване на документите, които институтът издава във връзка с исканото обезщетение. За да бъдат защитени личните данни, получаването по електронен път на посочен електронен адрес е възможно, само ако лицето притежава електронен подпис или ПИК.