По-малко говеждо и мляко на трапезата в борбата с климатичните промени
По-малко говеждо и мляко на трапезата в борбата с климатичните промени / Sofia Photo Agency, архив

Целта на Европейския съюз за намаляване на отделяните вредни емисии до 2050 г. не може да бъде достигната само чрез усъвършенстване на земеделската техника. Необходимо е също така да се намали консумацията на говеждо, мляко и сирена.
Това се казва в изследване на учени от Гьотеборгския висш технологичен институт. Резултатите от него са публикувани в списанието „Фууд полиси".

На конференцията на ООН по въпросите на климатичните промени, която се състоя в края на миналата година в Париж, експертите отбелязаха, че на животновъдството се падат около 15% от отделяните вредни емисии в световен мащаб.

"В Швеция консумацията на сирена и други млечни продукти е една от най-високите в света, което влияе на климата над два пъти повече в сравнение с консумацията на свинско и птиче месо", заяви един от авторите на изследването Щефан Вирсениус.

Според изследователите при производството на свинско и птиче месо се отделят по-малко вредни газове, отколкото при производството на говеждо. Съотношението е следното: при първата категория се отделят между 10-30 кг въглероден диоксид за 1 кг протеин, докато при втората то достига 200 кг за 1 кг.

"По тази причина ние можем да продължим да ядем пилешко и свинско в големи количество, но при условие, че едновременно с това намалим консумацията на говеждо", уточни ученият.
За да се намали натискът върху климата, е достатъчно да се заменят млечните продукти с растителни алтернативи, препоръчват експертите.

Те смятат, че на земеделието и производството на храни се падат около 25% от вредните емисии. За постигането на целите на ЕС към 2050 г. те трябва да бъдат съкратени с три четвърти.

Това е напълно възможно, твърдят шведските учени. Трябва да се предприеме комплекс от мерки: да се повиши ефективността на земеделското производство, да се подобрят технологиите за производство на храни и към това да се добави намаляването на потреблението на млечни продукти и говеждо. Това ще доведе до двукратно съкращаване на вредните емисии.

Източник: БГНЕС