Плевнелиев: Светло бъдеще очаква автомобилната индустрия
Плевнелиев: Светло бъдеще очаква автомобилната индустрия / снимка: БГНЕС

За по-малко от 2 години организациите на автомобилните доставчици в България са създали над 10 хиляди работни места, а борят на заетите в автомобилната индустрия постоянно расте. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при подписването на споразумение за сътрудничество между "Аутомотив клъстер България" и "Аутоклъстер Саксония", предаде БГНЕС.

"Всеки месец имаме нови и успешни договори", каза още Плевнелиев и подчерта, че България се радва на строителството на нов завод за автомобилни климатични инсталации в "Божурище".

Държавният глава подчерта, че няма да спре да лобира и да повтаря колко важна е ролята на автомобилните клъстери.

"Автомобилната индустрия я очаква светло бъдеще, не само защото виждаме как продажбата на автомобили постоянно расте, но преди всичко, защото "Аутомотив Клъствер" вижда потенциала в България", категоричен бе българският президент, който каза, че само може да гарантира, че държавата има сериозно отношение към автомобилната индустрия като цяло.

Плевнлиев припомни, че съвсем скоро в Народното събрание се очакват дебатите за средното професионално образование и въвеждането на дуалната система на обучение.

Президентът бе категоричен, че младите трябва да получат възможността да имат занаят в ръцете си и че няма да се успокои, докато този закон не бъде приет.

"Това е много силен сигнал и към бизнеса, и показва, че България е доказано място за създаването и развитието на индустриалните зони и пазара на труда", каза в заключение Росен Плевнелиев.