Петролът сорт Брент с нов рекорд - над 147 долара за барел
Петролът сорт Брент с нов рекорд - над 147 долара за барел / netinfo
Цената на петрола достигна нова рекордна стойност, като само днес тя скочис над $ 5, заради опасенията, че Израел може би се подготвя да атакува Иран. За скока на нефта причина са и стачката на работници на Petroleo Brasileiro SA в Бразилия, и подновяването на активността на военните групи в Нигерия.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол достигна $ 146.90 за барел, след като вестник Йерусалим поуст, съобщи, че израелски военни самолети извършват тренировъчни полети над Ирак, съобщи Bloomberg. Това допълнително засили спекулациите, че еврейската държава се подготвя да атакува ислямската република и нагнетява пазара, заради несигурността на доставките.

Няколко дни пък Иран провежда военно учение в Персийския залив, като бяха изстреляни иракети с далечен обсег, способни да достигнат Израел.

Снощи цената отбеляза аналогично движение, след като профсъюзите в Бразилия обявиха, че ще стачкуват за 5 дни, като по този начин ще бъде засегнат близо 80% от дневния добив.

Нефтът сорт "брент" достигна в Лондон следобед до $ 147.25 за барел. Цената на златото също се повиши, като достигна $ 960 за тройунция. Опасенията на инвеститорите са свързани с високата инфлация и слабия долар.


DarikFinance.bg