Петролът поевтинява силно
Петролът поевтинява силно / снимкa: БГНЕС
Котировките на петрола днес достигнаха минимални равнища за последните шест месеца под въздействието на финансовите сътресения в САЩ, предизвикали страх от забавяне на търсенето на суров петрол в света, и на фона на по-слабите от очакваните щети от урагана Айк, предаде Франс прес.

Американският президент Джордж Буш предупреди обаче, че американските автомобилисти трябва да се подготвят за „увеличаване на натиска“ върху цените на горивата заради урагана Айк.

„Положението в областта на енергетиката е източник на безпокойство. Шофьорите и служелите в бензиностанциите трябва да се подготвят за повишаване на натиска върху цените“ заради затварянето на рафинериите и нарушаването на снабдяването с горива, заяви Буш, след като съветниците му го запознаха с положението след преминаването на урагана Айк.

Към 19:00 часа българско време един барел суров петрол се търгуваше за 92,74 долара в Лондон или с 4,48 долара по-малко, отколкото в петък при закриването. По същото време в Ню Йорк цената на един барел бе 96,94 долара за барел - спад с 4,24 долара. През днешната сесия цените достигнаха минимални равнища от 91,17 долара за барел в Лондон и 94,13 долара в Ню Йорк, отчитайки спад с до 7 долара спрямо закриването през предходната сесия след обявения фалит на американската инвестиционна банка Lehman Brothers ("Лемън Брадърс") и новината, че Bank of America ("Банк ъв Америка") купува друга инвестиционна банка в САЩ - Merrill Lynch ("Мерил Линч") заради финансовите й затруднения.