Парното по-скъпо за хората с изключени радиатори
Парното по-скъпо за хората с изключени радиатори / netinfo

Влизането в сила на новата наредба за топлоснабдяването още от този отоплителен сезон ще се отрази в изравнителните сметки за парно, а хората, които са изключвали най-често радиаторите си, ще почувстват най-чувствително увеличение. Тази прогноза направи Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение на топлина.

Размерът на увеличението в сметките на хората с изключени радиатори след влизането в сила на новата наредба за топлоснабдяването, ще зависи от потреблението във всяка сграда и от броя на изключените радиатори в нея, обясниха експерти.

Новият документ въвежда правилото на един радиатор да не бъде приписвано излъчването на повече топлина, отколкото той може да излъчи. Ако има случаи, в които енергията е над допустимото количество, разликата ще се прехвърли в енергията за сградна инсталация и ще се разпредели върху всички жилища, независимо дали ползват топлинна енергия или не, каза Тодор Кузманов. Според него в близо 50-60 на сто от сградите няма да има проблеми след влизането в сила на новата наредба.

Цените на парното през този сезон са по-високи от миналата зима заради поскъпването на топлинната енергия, премахването на такса мощност и преминаването към еднокомпонентна тарифа и заради поскъпването на природния газ, припомни Любка Георгиева от Министерството на икономиката и енергетиката.