Папуляс: Гърците дадоха каквото можаха за преодоляване на кризата
Папуляс: Гърците дадоха каквото можаха за преодоляване на кризата / снимка: БГНЕС

Гърците няма какво повече да дадат, заяви гръцкият президент Каролос Папуляс на кредиторите от ЕС и МВФ преди данъчния одит, от който зависи отпускането на нови заеми, предаде АФП.

"Днес (гърците) дадоха каквото можеха, за да преодолеят кризата и това трябва да бъде уважено от Европа", заяви 84-годишният Папуляс в края на военен парад в Солун в чест на съпротивата на Гърция срещу фашизма. "Гръцкият народ не може да даде повече..., това е нашето послание. И те не трябва да смятат, че ще се поддадем на изнудване. Никога не сме го правили", заяви Папуляс, който често критикува кредиторите на страната от ЕС и МВФ в речите си.

Екип от одитори от т. нар. тройка – ЕС, МВФ и ЕЦБ, трябва да възобнови инспекция на реформите в страната в началото на ноември. От този доклад зависи отпускането на транш от 1 милиард евро (1,38 милиарда долара) от спасителната програма за Гърция, припомня БГНЕС.

Очаква се инспекторите да поискат още съкращения на разходите, но крехката правителствена коалиция на премиера Андонис Самарас предупреди, че изпадналата в рецесия страна не може да си позволи да намалява още заплатите и пенсиите.

Гърция изпадна в рецесия през 2008 г., когато започна световната икономическа криза и повишаването на разходите по обслужването на огромния й дълг накара страната да поиска финансова помощ през 2010 г. За да получи траншове от спасителната програма, в последните три години гръцкото правителство трябваше да увеличи данъците, като същевременно намали социалните помощи, заплатите и работните места.