Овчаров прогнозира намаляване на инфлацията
Овчаров прогнозира намаляване на инфлацията / netinfo

Намаляване на инфлацията през следващия месец прогнозира председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров в интервю за Дарик радио, което ще чуете в сутрешния блок на Дарик утре. По думите му отчетената от Националния статистически институт инфлация за юли в размер на 1,5% е твърде висока за България, но тенденцията е за успокояването й през следващите месеци. Според Овчаров в края на годината инфлацията ще бъде в рамките на прогнозираните 7-8%.

„Ако сравним данните от юли спрямо юли миналата година инфлацията вече намалява. Защото юни тази година спрямо юни 2007 беше 15 на сто, а сега е 14,5 процента. Следващия месец също ще намалее” каза Овчаров и обясни: „Закономерностите са в това, че миналите юни, юли и август бяха изключителни от гладна точка на обичайните тенденции за летни месеци. Въпреки летните месеци, въпреки доброто време, въпреки преминаването на голяма част от българите към консумация на плодове и зеленчуци, в България хранителните стоки поскъпнаха и то драстично, значително повече отколкото във всички други европейски държави”.

„Утешението е, че сега, една година по-късно тези увеличения на цените се усещат доста сериозно и в останалите европейски държави, в това число и Румъния”, каза председателят на комисията за бюджет и финанси в НС.

„В България инфлацията за юли от 1,5 процента също е висока, но тя тази година има и своето обяснение и то е свързано преди всичко с увеличението на цените на енергоресурсите”, допълни Румен Овчаров. По думите на Овчаров, като цяло тенденцията към успокояване на темповете на инфлация в България се запазва. „Мисля, че тази тенденция ще продължи и завършим годината с инфлация в рамките на прогнозираните 7-8 процента”, каза още Румен Овчаров.