Откриват 2 процедури за безвъзмездна помощ по ОП „Регионално развитие”
Откриват 2 процедури за безвъзмездна помощ по ОП „Регионално развитие” / netinfo

Откриват се две процедури за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Целите на схемата "Подкрепа за подобряване на градската среда" са подобряване на физическия аспект на градската среда в агломерационните ареали; създаване на условия за интегриране на групите в неравностойно положение чрез подобряване на

физическата и жизнената среда, включително и чрез подобряване на достъпа до административни и социални услуги; повишаване безопасността и сигурността на градската среда, се посочва в съобщението.

Схемата се осъществява с финансовата подкрепа на ЕС, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият размер на помощта е 244 096 886 лева, като съфинансирането от Европейския фонд е 207 482 353 лева - 85 на сто.

Проектите ще се изпълняват на територията на страната в рамките на 86 общини от агломерационните ареали, които са потенциалните кандидати по схемата.

Минимална сума на безвъзмездната финансова помощ е 1 млн. лева, а максималният - 10 млн. лева. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 януари 2009 г.

Дейностите, предвидени по схемата за безвъзмездно финансиране, включват изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих /паркове, зелени площи, детски площадки/, включително поставяне на пейки, беседки, възстановяване на чешми, фонтани, статуи, паметници и други елементи от градското обзавеждане.

Ще бъдат подпомагани дейности, свързани с изграждане, реконструкция и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, на велосипедни пътеки и алеи, пешеходни зони, алеи и подлези за пешеходци и велосипедисти, включително свързани дейности, като поставяне на указателни знаци.

Схемата включва възстановяване и реконструкция на улични мрежи, изграждане на обществени паркинги до главни улици, както и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление. Предвижда се финансиране на дейности за повишаване на сигурността и предотвратяване на престъпността, като поставяне на осветление на паркови площи и охранителни системи за наблюдение на обществени места.

Процедурата включва и създаване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания до административни общински сгради.