Отчитаме ръст на всички туристически пазари, въпреки бежанския поток
Отчитаме ръст на всички туристически пазари, въпреки бежанския поток / БГНЕС

Към момента имаме ръст на всичките ни важни туристически пазари и се надявам той да продължи да се реализира. С тези думи министърът на туризма Николина Ангелкова отговори на журналистически въпрос при посещението си в Кърджали не се ли опасява от отлив на туристи заради геополитическите процеси в региона и бежанския поток.

"Надявам се ситуацията която е при всеки един от нашите съседи да се подобри, защото всички ние в крайна сметка сме в един район и сме изключително взаимно свързани. Много е важно всички заедно, с обединени усилия, да се борим с предизвикателствата на геополитическата сцена в момента", коментира Ангелкова.

И французите се заинтересуваха от морето ни

По думите й ситуацията с бежанския поток се следи на най-високо ниво - премиер, министрите на вътрешните и външните работи, военния министър и съответно се вземат адекватни превантивни мерки за справяне с проблемите.

Като пример за увеличение на туристическите пазари министър Ангелкова посочи очаквания ръст от 30% на руски туристи през това лято на база на реални ранни записвания от големите руски туроператори. "Освен това към момента за летищата Варна и Бургас имаме планирани заявени чартъри от Русия с 83% ръст в сравнение с миналата година, което е доста добър показател", каза Ангелкова.

Що се отнася до туристическия поток от Турция, от там ръстът бил постоянен. "Миналата година през зимата ръстът ни беше 30%, тази година за месеците декември януари и февруари до момента е 15%, което означава, че имаме постоянен и доста висок ръст на туристи от Турция", коментира министърът на туризма.

Очакваме значителен ръст на чуждестранни туристи през летния сезон

Според нея всичко това се случва благодарение на усилията, предприети по отношение на облекчаване на визовите процедури. Тя съобщи, че специално за предстоящия летен сезон ще бъде разширен състава на консулските служби, което се финансира от Министерството на туризма, за да може максимално бързо да се обработват визите и да не се чака по опашки.

Отчитаме ръст на всички туристически пазари въпреки бежанския поток
netinfo

Министър Ангелкова засегна и въпроса за кадрите в туризма. Тя съобщи, че се готви пилотен проект за дуално обучение, в който да бъдат включени професионалните гимназии по туризма, университети и различни представители на туристическия бизнес. За тази цел били проведени разговори с  българо-немската и българо-швейцарската търговски камари, за да може да се ползва и техния опит.

"Отделно от това бе създаден и Съвет по туризма, в който влизат представители на Министерството на туризма, на труда и социалната политика, на финансите, на образованието и на професионалните гимназии, където ще се предлагат и вземат различни решения по отношения на развитието на туризма. Първото заседание на този съвет предстои идната седмица", каза още министър Николина Ангелкова.