И французите се заинтересуваха от морето ни
И французите се заинтересуваха от морето ни / Dariknews.bg, архив

България очаква значителен ръст на чуждестранни туристи през летния сезон, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова във Велико Търново. Тя посочи, че прогнозата е на база ранни записвания и чартърни полети.

"От Русия очакваме ръст на посетителите с 30%, а чартърите ще бъдат с над 80 на сто повече от миналата година. Много голям среден ръст на ранните записвания има от Германия. Оформя се много голям интерес и от страна на френските туристи", обясни Ангелкова.

Министерството на туризма отчита сериозен интерес от страна на посетителите от всички европейски държави, като най-голям е ръстът на резервациите на посетителите от Израел, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Италия и Франция. Очаква се да се запази и плавният ръст на туристите от съседни Гърция и Турция.

"Бих призовала бранша да запази отговорното си отношение и да наблегне върху качеството на предлагания продукт", апелира министърът на туризма.

По отношение на сигурността в летните курорти, Николина Ангелкова посочи, че ведомството работи съвместно с редица институции, за да бъде максимално ефективно в тази насока.