Отбелязваме Световния ден на туризма
Отбелязваме Световния ден на туризма / снимка: Sofia Photo Agency

Днес Световната организация по туризъм отбелязва Световния ден на туризма. Целта на този ден е да обърне вниманието на обществото върху ролята на туризма за социалното и икономическото развитие на държавите.

Празникът се отбелязва вече повече от 30 години, като всяка година акцентира върху различни възможности и предизвикателства пред туристическата индустрия по света. През тази година Световната организация по туризъм определи за мото на празника „Туризъм и биоразнообразие", а Европейската комисия акцентира върху „Ролята на културното наследство в новата европейска туристическа политика".

Тази вечер на Терминал 2 на Летище София ще бъде открита изложба на снимки от  атрактивни туристически пътувания. Те са подбрани от проведения онлайн фотоконкурс на тема: България - атрактивна туристическа дестинация.

Участниците в конкурса са показали чрез фотографиите си своите впечатления от туристическите забележителности в България -  природни, културни, исторически, атракциони, обичаи, бит. Организатор на фотоконкурса е регионален Бизнес център - Плевен.

Денят на туризма ще бъде отбелязан и с журналистически тур до Драгоманското блато, известно с биоразнообразието си и до скалната църква „Св. Богородица" в манастира „Св. Троица" в с. Разбоище. В обиколката ще участва зам.-министър Иво Маринов и представители на местната администрация.