От НАП съветват да внимаваме при обмяна на валута
От НАП съветват да внимаваме при обмяна на валута / netinfo

Във връзка със сигнали за измами и нарушения при обмяна на валута от Националната агенция за приходите съветват гражданите внимателно да четат информационните табла, а също и предварително да питат в обменните бюра каква сума ще получат.

Според законовите разпоредби информационното табло трябва да е само едно, уточняват от агенцията. То трябва да е на достъпно място и да не въвежда в заблуждение клиентите.

На него задължително трябва да са посочени телефони на данъчна служба и на упълномощен представител на бюрото. При установяване на нередност е добре клиентът да позвъни в НАП на посочения на таблото номер, още преди да е излязъл от бюрото.

Едно от срещаните нарушения е поставянето на две табла с различна информация, част от която е подвеждаща. Пред бюро на бул. „Мария Луиза” до Лъвов мост например таблото на видно място отвън посочва не курсовете на валутата, а „разлика в процентите на курс купува и курс продава”. За еврото е посочено 19.5. Цифрите съвпадат с популярния му курс 1.95 и клиентът ги запомня. Но в това бюро курсът купува всъщност е 1.59. Той е написан на второ информационно табло, на трудно за виждане място вътре в тясно помещение. Ако клиентът не го види, ще установи голяма разлика между сумата, която очаква и която получава. Но е възможно вече да е подписал документ, че е съгласен със сделката.

От Националната агенция за приходите съветват също да не се подписва документ, преди да е прочетено съдържанието му. /БТА/