От НАП очакват подаването на данъчни декларации с ПИК да е хитът на кампанията
От НАП очакват подаването на данъчни декларации с ПИК да е хитът на кампанията / снимка: Sofia Photo Agency

Подаването на данъчни декларации по електронен път с персонален идентификационен код /ПИК/ ще бъде хитът на тазгодишната кампания, като от НАП очакват всяка трета декларация да бъде подадена онлайн. В интервю за Дарик говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров обясни, че персоналният код се издава безплатно в офис на агенцията по постоянен адрес. От сутринта има вече и над 2 000 подадени хартиени данъчни декларации, съобщи още Бъчваров.

Персоналният идентификационен код се оказва хитът на тазгодишната данъчна кампания, каза Бъчваров. Около 150 000 души имат издаден такъв код. Тази година, подавайки онлайн декларацията, било с електронен подпис или с ПИК, е единственият начин да се получат 5 процента отстъпка от данъка. „Хартиената" отстъпка от 5 на сто вече не съществува като възможност, така че човек, който има висок доход или просто иска да получи отстъпка, може да го направи, ако до 31 март подаде декларацията си онлайн било с електронен подпис, или с ПИК и плати данъка не до 31 март, а до края на април, подчерта говорителят на НАП. Ако ли пък не, хартиените декларации вече се подават и от сутринта има подадени около 2000 хартиени и около 30 подадени онлайн с електронен подпис, каза Бъчваров.

„Издава се персоналният код на хартия. Много важно е той да бъде съхраняван. Ако бъде откраднат, загубен или по някаква причина някой знае без наше желание персоналния ни код, трябва незабавно да се обадим на телефонния номер на НАП - 0 700 18 700, за да го блокираме, защото вече с новите възможности не е изключено загубеният ПИК да ни навлече неприятности", обясни говорителят на НАП.

Той обясни, че в близко време от приходната администрация ще внедрят нова електронна услуга, която директно свързва данъчната сметка със системата за онлайн плащане, тоест буквално казано, вместо човек да попълва разни данни - размерът на сумата, ако е закъснял малко - главница, лихва, различните кодове и сметки за плащане, което е малко или повече досадна техническа работа, може да бъде заместено с едно копче „плати".

„Да направим плащането на данъци приятно, никога не бихме могли - не се и опитваме, но всички тези нововъведения са с идеята плащането на данъци да стане по-лесно. С персоналния код, който е напълно безплатен, издава се веднъж и действа години напред, имаме убеждението, че броят на деклариращите онлайн физически лица тази година ще се удвои, а до пет години само единици биха могли да са хората, които да искат по някаква необяснима нам причина да се срещат физически със служители. Вярваме, че до края на данъчната кампания съвсем спокойно всяка трета данъчна декларация от граждани би могла да дойде онлайн", каза той.

НАП ще преизпълни плана за осигурителните вноски за 2014-та

НАП изпълни задачите си през 2014 г., като по отношение на събирането на осигурителните вноски планът ще бъде преизпълнен с близо 100 млн. лева. Това каза в интервю за Дарик Росен Бъчваров - говорител на приходната агенция. Като направи уговорката, че финансовото министерство е органът, който коментира изпълнението на приходите, Бъчваров допълни, че в близките дни от ведомството ще отчетат първичните данни за изпълнението на бюджета.

Въпреки макроикономическите параметри, въпреки доста сериозната икономическа стресова ситуация, в която живяхме през 2014 година, НАП изпълни задачата си по един много по-добър начин от първоначално планираното. Ние ще изпълним плана за осигурителните вноски и не само ще го изпълним, но и ще го преизпълним с близо 100 млн. лв., каза Бъчваров.

„Събирането на пари отдавна вече не е една неистова радост, да носи удовлетворение убиването на определен бизнес. НАП има твърде много възможности за принуда. И в един момент, ако те се упражнят в пълната палитра, ще означава, че тази компания или тези 100, 1000 или 10 000 компании няма да плащат данъци догодина изобщо, защото ще фалират", каза той.

Говорителят на НАП обясни, че има по-търпимо отношение и то е редно, това е световна практика - да се търси взаимен интерес. „Да, може би плащане на сто процента е невъзможно този ден и в тази минута, но тогава ще направим нужното заплащане на части и в този смисъл това е подходът на НАП, защото никой не убива златната кокошка, ако приемете тази метафора или кокошката, която снася яйца, пред перспективата догодина никой да не плаща данъци ", каза още той.