От МВФ са притеснени за случващото се у нас
От МВФ са притеснени за случващото се у нас / снимкa: Sofia Photo Agency

От Международния валутен фонд са силно притеснени от това, което става в момента в страната, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски в „Седмицата” на Дарик. Той допълни, че от мисията на Фонда все още се надяват „да запазим благоразумие”.

От ефира на Дарик министърът на финансите няколкократно предупреди, че икономическата политика в страната се намира на прага на много изпитания. По думите му обществото е на прага на избор – дали да се продължи политика по доходите, която не влошава конкурентноспособността на икономиката; или „ да се поддадем на нашите искания изведнъж да станем малко по-богати”.

Ако допуснем рязко покачване на доходите в публичния сектор, пропастта ще бъде отдалечена на шест месеца до една година, прогнозира Пламен Орешарски и предупреди, че "конкурентноспособността на българската икономика не е добре". Освен това Орешарски припомни, че по производителност на труда страната ни се намира на последно място в Европа.

Много трудно се изгражда стабилност и за нея трябва да се борим всеки ден. Докато водим благоразумна политика спрямо фиска, ние ще поддържаме икономическия растеж, обясни министърът. В "Седмицата" на Дарик Орешарски предупреди, че "обществото излиза от рамките на благоразумните политики. Ако не мога да го предотвратя, то поне трябва да предупредя за това".