Организации в автотранспорта се обединяват
Организации в автотранспорта се обединяват / netinfo
Четирите най-големи организации в автомобилния транспорт се обединиха и обявиха, че ще се борят срещу сивата икономика в бранша. Конфедерация на съюзите от автомобилния транспорт ще поеме и ще изпълнява задълженията си, делегирани от Министерството на транспорта. Калиман Мечкаров информира

Конфедерацията няма да подчинява дейността си на политиката и ще за почне да ръководи това, което зависи от него, заяви един от съпредседателите на новата организация Койчо Русев. „Ни като хора от този бранш трябва да достигнем тази степен на развитие, която вече в Европейския съюз имат, че браншът да ръководи това, което зависи от него, а не да бъдем зависими от политически кръгове, браншът да си поеме своята отговорност и своите задължения”, каза Русев.

От своя страна министърът на транспорта Петър Мутафчиев обясни: „Ще имам възможността наистина да изпълня един ангажимент, който ние като управляващи поехме – прехвърляне на определени функции от държавата към бранша. Първото нещо, което ще направя, е да прехвърлим разпределението на всички разрешителни, което ще прави единствено браншът ”

Четирите организации, които се обединяват са: Българска асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт (БАСАТ), Съюз на организациите на автомобилния транспорт (СОАТ), Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) и Съюз на международните превозвачи (СМП).