Орешарски: Данъчните оценки ще се увеличат с 20%
Орешарски: Данъчните оценки ще се увеличат с 20% / netinfo

До края на годината правителството ще издаде указ за създаване на специализиран смесен фонд за подкрепа на местната власт.

Данъчните оценки ще се увеличат с 20 % от догодина, обяви във Варна министърът на финансите Пламен Орешарски по време на среща с местната власт. За целта до края на годината ще бъде внесено проектопредложение за промяна в Закона за местните данъци и такси. Министър Орешарски коментира, че това ще подпомогне общините, но данъчните оценки все още остават далеч под допустимото ниво на пазарните оценки.

До края на годината правителството ще издаде указ за създаване на специализиран смесен фонд за подкрепа на местната власт. Той ще се нарича “FLAG”, обяви министър Пламен Орешарски.

Фондът ще разполага с 100 млн. евро, но усвояването на средствата няма да стане веднага. Структурата ще оказва помощ на българските общини по подготовката им за финансиране на европроекти.

Операциите по фонда ще контролира чужда банка, а в управителните му органи ще участват представители от Министерството на финансите и българските общини. Фондът ще заработи активно в края на 2007 година.