Орешарски: България е пета по усвояване на еврофондове, но отзад напред
Орешарски: България е пета по усвояване на еврофондове, но отзад напред / снимка: БГНЕС

Бившият премиер Пламен Орешарски заявява, че ако се погледне за целия програмен период 2007-2015 година, България се нарежда на 24-то място по усвояване с 80.5% от 28 държави по данни на ЕК.

Орешарски заявява това в профила си във Фейсбук по повод изказване на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, че страната ни се подрежда в топ 5 по усвояване на средствата от Европа.

"Друга еврокомисарка - тази по регионалната политика Корина Крецу ни посочи като една от страните, които изостават в усвояването и се нуждаят от помощ", добавя Орешаркщи.

„За последните две години България е пета по усвояване на евросредствата, а за деветте години на програмния период - също пета, но отзад напред (24-та от 28 страни-членки). Изводът е очевиден - за първите седем години усвояването на еврофондовете е изоставало и едва от две години темпото е видимо подобрено", пише бившият премиер.

Той припомня още, че за около година в периода 2013-14 г. при предходното правителство бяха изплатени над 2 млрд. лева при около 9,6 милиарда за целия период от 2007 г. до 30.09.2015 година.

Източник: БГНЕС