Опозицията внася искането за националното допитване за тръбата до Бургас
Опозицията внася искането за националното допитване за тръбата до Бургас / netinfo

Очаква се депутати от ОДС, ДСБ, БНС и Атака да внесат в парламента искане за свикване на национален референдум „за” и „против” петролопровода Бургас-Александруполис. Те са събрали необходимите 60 подписа за това, обяви за „Дарик кафе” заместник-председателят на ПГ на БНС Румен Ангелов.

Според Румен Ангелов има много неясноти около строителството на нефтопровода, свързани със защитата на националния интерес. Той беше категоричен, че много хора ще се включат в един национален референдум, защото за разлика от проведения местен в Бургас, този ще има правна стойност. „Крещяща нужда от сериозен дебат и сериозно доказателство, че това е икономически изгоден и технически обезпечен проект”.

Депутатът от БНС беше категоричен, че много хора ще се включат в един национален референдум, защото за разлика от проведения местен в Бургас, този ще има правна стойност.

Откровена политическа глупост нарече депутатът от левицата Добромир Задгорски искането на опозицията: Да предлагаш в национален мащаб нещо, което се е провалило в местен, с презумпцията то да предизвика някакви разсъждения, от които ти да ползваш политически дивиденти, в края на българския преход, не звучи сериозно. Самите инициатори не звучат сериозно.

Мислите, че дори да има такъв национален референдум, малцина, както в Бургас, ще излязат?

Категоричен съм, да не говорим, че на един национален референдум ще бъде защитен национален интерес, т.е. категорично ще има мнения „за” петролопровода.