Опозицията разкритикува актуализацията на Бюджет 2015
Опозицията разкритикува актуализацията на Бюджет 2015 / снимка: БГНЕС, архив
Опозицията разкритикува актуализацията на Бюджет 2015
83017
Опозицията разкритикува актуализацията на Бюджет 2015
  • Опозицията разкритикува актуализацията на Бюджет 2015

Опозицията остро разкритикува актуализацията на Бюджет 2015, заложена в републиканските сметки за догодина.

Никой депутат от Управляващата коалиция не я защити, но въпреки това със 100 депутатски гласа „за”, парламентът я прие. С парите от нея ще се осигурят заплатите в няколко министерства, както и средства за приключването на европроектите от стария програмен период.

Депутатите гласуваха за максимален дълг до 5,3 млрд. лв. в Бюджет 2016

Румен Гечев от БСП попита защо се налага актуализацията в размер на 880 млн. лева след като до 25 октомври се е казвало, че всичко е било наред. Той допълни, че 400 млн. лева от тази сума за актуализацията са необходими заради  това че министрите на отбраната и МВР не са изпълнили решенията на Министерския съвет.

„От къде накъде данъкоплатците ще плащат, че вашите двама министри са некадърници или не желаят да осъществят реформата. Освен това защо се иска актуализация на бюджета след тези „огромни успехи” в приходите. Тогава защо искате актуализация в разходите? Защо не се използват тези приходи за обратно изкупуване на дълг, а вместо това искате в следващите три години по 5,3 млрд. – такъв дълг не е теглила България от Втората световна война досега”, обърна се Гечев от трибуната.

Йордан Цонев
от ДПС определи актуализацията като доказателство за провала на реформите през тази година.

„Тази актуализация е доказателство за липсващите реформи. И по-точно за провала на реформите през тази година. Мога да го докажа конкретно с числа, но не е нужно в това напреднало време”, заяви Цонев.