Депутатите гласуваха за максимален дълг до 5,3 млрд. лв. в Бюджет 2016
Депутатите гласуваха за максимален дълг до 5,3 млрд. лв. в Бюджет 2016 / netinfo
Депутатите гласуваха за максимален дълг до 5,3 млрд. лв. в Бюджет 2016
83016
Депутатите гласуваха за максимален дълг до 5,3 млрд. лв. в Бюджет 2016
  • Депутатите гласуваха за максимален дълг до 5,3 млрд. лв. в Бюджет 2016

Парламентът реши максималният размер на държавния дълг към края на 2016 г. да не надвишава 26,6 млрд. лева, а максималният размер за нов дълг да е 5,3 млрд. лева.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов направи предложение държавният дълг за догодина да се намали с 3 млрд. лева. Причината, по думите му е, че остават 2 млрд. лева, неразпределени за какво да отидат в бюджета, но предложението му не беше прието.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че сметката за дълга догодина е направена на база дефицитът плюс погашенията, което да е число по-ниско от 5,3 млрд. лева, което е максималният размер за поемане на нов дълг.

Министърът на финансите посочи, че в следващата година не трябва да се изпада в ситуацията от 2014 г., когато не е имало ликвидни буфери в бюджета и неблагополучията във финансовата система, в случая фалитът на КТБ, са ни поставили пред ликвидна за бюджета криза.

Финансовият министър каза, че през следващата година ще подложим на тест всички елементи от финансовата система - банки, застрахователи, пенсионни фондове. Не е благоразумно да оставим държавата без ликвидни буфери, обясни Горанов.