Опозицията нападна Браун за икономическата политика
Опозицията нападна Браун за икономическата политика / снимка: EPA/BGNES

Лидерът на опозиционните британски консерватори Дейвид Камърън сложи край на примирието с премиера Гордън Браун по въпроса за финансовата криза, отправяйки остри критики срещу икономическата политика на лейбъристите, предаде БГНЕС, като цитира Би Би Си.

В реч Камърън оцени, че икономическата стратегия на Браун е "тотално провалена". Грешките на лейбъристите доведоха до икономически спад, за който сега плащат семействата и бизнесът, изтъкна лидерът на консерваторите. Той подчерта, че подкрепя спасителния план на Браун за финансовата система, но това не означава, че торите се подписват под цялостната финансова политика на управляващите. Камърън призова премиера да не се крие от миналите си грешки,.

"Безотговорните" решения, взети от Браун доведоха до период на "безотговорен капитализъм" и само Торите имат план, за възстановяване на икономиката от "пълния и окончателен провал", до който е доведена, изтъкна Камърън. Той подчерта, че новите Лейбъристи са прегърнали пазарната икономика "без да разбират истински как работи тя."

Гордън Браун "харчеше и заемаше без мярка", като игнорираше предупрежденията за последствията. "През последните десетилетия бяхме свидетели на пълно изчезване на икономическата отговорност", каза още лидерът на торите. Камърън обеща, че когато дойде на власт ще въведе нов независим орган - Служба за бюджетната отговорност, която ще държи сметка за разходите на министерствата.