Около 3600 фермери ще получат по 10 000 евро помощ
Около 3600 фермери ще получат по 10 000 евро помощ / снимка: Sofia Photo Agency

Предстоящата нотификация пред Европейската комисия за подпомагане на млекопроизводителите и изплащането на субсидията по Схемите и мерките за единица площ за парцелите, които попадат в категорията "Друга земеделска площ" или така наречения Код 6 за кампания 2007 бе темата на разговора на премиера Сергей Станишев с вицепремиера Меглена Плугчиева, министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и неговия заместник д-р Светла Бъчварова. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Съгласно правилата в Европейския съюз, българската държава може да предостави държавна помощ за компенсиране на оперативните разходи, направени за достигане на стандартите за производство на качествено мляко, е посочил министър Цветанов. Той уточни, че максималният размер на помощта е 10 хил. евро, като подкрепата ще възстанови частично допълнителните разходи, свързани с прилагането на стандартите. Заместник-министър Светла Бъчварова е посочила, че разчетите за тази държавна помощ са подготвени за нотификация пред Европейската комисия. От нея ще могат да се възползват около 3600 стопанства от млечния сектор, увеличили разходите си вследствие на прилагането на стандарта.

За сравнение - до момента по съществуващите схеми за държавна помощ в сектора се подпомагат около 1900 стопанства. Помощта може да се предоставя в период до 5 години, като е възможно да се изплаща и за по-кратък период, включително за една година. Тя ще се изплаща в съответствие с указания, изготвени от Държавен фонд "Земеделие". Към настоящия момент под формата на държавно подпомагане в сектор "Животновъдство" са изплатени 65,4 млн. лв., от които 64 млн. лв. субсидии и 1,4 млн. лв. кредити.

От 2 септември т.г. Разплащателната агенция започна поетапното изплащане на субсидията по Схемите и мерките за единица площ за парцелите, които попадат в категорията "Друга земеделска площ" или така наречения Код 6 за Кампания 2007, е информирал министър Цветанов. Над 2700 земеделски стопани ще получат допълнително субсидия по мерките от директните плащания, а на още близо 300 санкциите са намалени. Общата сума на средствата, които ще бъдат изплатени е в размер на над 4 млн. и 300 хил. лв. Одобрените суми, които ще постъпят в банковите сметки на земеделските стопани до 15 септември тази година, са в резултат на преразглеждането на парцелите, попадащи във физически блокове в Код 6, за които Общинските служби по земеделие и гори, след извършени проверки на място, са установили, че се ползват.