Одобриха създаването на агенция за безопасност на храните
Одобриха създаването на агенция за безопасност на храните / снимка: sxc.hu
Одобриха създаването на агенция за безопасност на храните
31545
Одобриха създаването на агенция за безопасност на храните
  • Одобриха създаването на агенция за безопасност на храните

Парламентът одобри стратегията за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска на административно подчинение на Министерство на земеделието и храните. Агенцията ще осъществява контрол на база оценка на риска, за да се осигури висока степен на опазване здравето на хората, животните и растенията, за да се повиши доверието на потребителите, е записано в стратегията за формирането й.

По време на дискусията от ДПС и БСП изразиха съображения за числеността на агенцията. Според Нигяр Джафер тя ще наброява 3000 души, което е два пъти повече от максималния състав на съществуващите такива агенции в страни членки на ЕС.

„Приветствам личната ангажираност на министъра на земеделието и храните с този проблем и не разбирам незаинтересоваността на министъра на здравеопазването към създаването на този орган. Още повече, че с други промени в друг закон се предлага РИОКОЗ или бившите ХЕИ-та да бъдат слети на областно ниво с регионалните центрове по здравеопазване. От друга страна, в стратегията се предлага РИОКОЗ да преминат в агенцията за безопасност на храните. Ние подозираме, че ще настъпи един луфт, който ще доведе до много съществени проблеми", каза още Нигяр Джафер.

„Създаването на агенцията предпоставя освобождаването, ако не се лъжа, на почти 800 души, които ще излязат на улицата. Този факт много ни притеснява", каза Пенко Атанасов от БСП.

„Идеята за създаването на тази агенция не е наша и не е от година. Това е идея, която не можа да се реализира нито при предишното, нито при по-предишното правителство, а тя наистина е ангажимент и към Европейския съюз и, разбира се, настояване на бизнеса, който се занимава с храни и най-вече очакване на потребителите, на всички нас. Нека да го кажем така: длъжници сме всички на себе си и на нашите деца, и на нашите родители", обясни от своя страна министърът на земеделието Мирослав Найденов.