Очакват достатъчно добра реколта пшеница, въпреки проблемите
Очакват достатъчно добра реколта пшеница, въпреки проблемите / снимка: БГНЕС
Очакваме достатъчно добра реколта пшеница, въпреки проблемите
74239
Очакваме достатъчно добра реколта пшеница, въпреки проблемите
  • Очакваме достатъчно добра реколта пшеница, въпреки проблемите

Очакванията на земеделците са тазгодишната реколта от пшеница да бъде около 4 милиона тона, въпреки прогнозите, че ще бъдат прибрани над 5 млн. тона. Това заяви за Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

По думите му, количеството пшеница е достатъчно за нуждите на България и не е застрашен зърненият баланс на страната. „Нищо страшно няма. България потребява около 2 млн. тона годишно, като в това количество влиза пшеницата за хляб, фураж и семена. Така ще че има и достатъчно и за износ", коментира Вукодинов.

Според него по-лошата реколта ще се отрази негативно на производителите, които тази година са направили много разходи за обработка на почвата и за растителна защита. Цената на пшеницата се очертава да бъде под 300 лв./тон, затова някои земеделци ще излязат на загуба, прогнозира Вукодинов.

На международните борси цената също е ниска - от порядъка на 175 евра за тон, но търговците натискат максимално цените надолу и нормалните за други години цени трудно се дават, допълни той.

По данни на НАЗ жътвата в Пловдивско приключва безпроблемно, като тази година реколтата е добра и с добро качество. На места има необичайно високи добиви от 400 - 500 кг/дка ечемик и пшеница и 250 - 300 кг/дка рапица. Обичайно добивите са с около 20 % по-ниски, допълни Ангел Вукодинов.

В цялата страна жътвата закъсня заради дъждовете, като най-големи проблеми има в Северозападна България и Софийско. Някъде има до 30 % пропаднали площи, а на места - напълно загубена реколта.