Очаква се промяна за данък „уикенд
Очаква се промяна за данък „уикенд / БГНЕС

Очаква промяна в наредбата за данък „уикенд", но предстоят още разговори с Министерството на финансите и с работодателските организации. Темата ще бъде извънредна и основна точка на следващия Национален икономически съвет. Това обяви в Бургас министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Бизнесът с редица предложения за данък “уикенд”

„Желанието на бизнеса е свързано с различни видове прагове и други специфични неща, които са насочени не толкова към съществуването на този данък, а по-скоро към механизмите по прилагането му", посочи той.

България ще иска от ЕК ограничаване на данъчния кредит за возила

Миналата седмица след сраща във финансовото министерство стана ясно, че България ще поиска изключение от правилата за облагане с ДДС по отношение на пътните превозни средства, а указанието на НАП за прилагането на т.нар. данък "уикенд" ще бъде допълнено с нови пояснения.

Горанов: Данък "уикенд" важи всеки ден

В искането за дерогация до ЕК ще се предложи да се ограничи правото за приспадане на данъчен кредит до 50 процента за пътни превозни средства, по аналог на договорените изключения от Великобритания, Естония, Латвия, Полша и Румъния. Това ще облекчи счетоводното отчитане и данъчното планиране при ползването им за лична употреба. Предстоят допълнителни консултации за определянето на точния обхват на исканата дерогация.