Обсъждат участието на България и Унгария в строежа на „Набуко”
Обсъждат участието на България и Унгария в строежа на „Набуко” / netinfo

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще се срещне с унгарския координатор на проекта „Набуко” Михай Байер. Двамата ще обсъдят реализацията на проекта за европейския газопровод, който преди дни беше обявен от президента Георги Първанов за приоритетен за страната.

Петър Димитров и Михай Байер ще обсъдят участието на България и Унгария в строежа на „Набуко”. В проекта за газопровода освен двете страни участват и Австрия, Германия, Турция и Румъния. Българската компания в изграждането на тръбата е “Булгаргаз” с равен дял от малко над 16 процента в проекта. По „Набуко” през 2013 година трябва да потече каспийски газ през Турция и България до Централна и Западна Европа.

Газовата тръба е определяна като алтернативен източник на синьо гориво, който ще намали зависимостта на Европа от руските доставки. Планираният капацитет на тръбата е 31 милиарда кубически метра природен газ годишно. Проблемът, който стои пред „Набуко” според анализаторите, е липсата на газ на входа на тръбопровода. Все още не е ясно от къде ще се доставя синьото гориво. За целта Петър Димитров подписа споразумение с Азербайджан за доставка на един милиард кубически метра газ годишно за България, който да се пренася през “Набуко”.

По време на Консултативния съвет за национална сигурност и президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев се обединиха около идеята, че европейският газопровод е приоритетен за страната с по-голямо значение от руско-италианската тръба “Южен поток”, която също ще минава през България.