Обсъждат такса Мощност за тока
Обсъждат такса Мощност за тока / снимкa: Sofia Photo Agency
Обсъждат въвеждането на цена за мощност
26900
Обсъждат въвеждането на цена за мощност
  • Обсъждат въвеждането на цена за мощност

Въвеждането на постоянна цена за мощност за всички абонати на ток ще обсъжда председателят на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев с представители на трите енергийни дружества ЕVN, ЧЕЗ и Е.ОН. Предвижда се от първи юли всички потребители да плащат такса по около 1,50 лв. на месец, независимо дали ползват ток в жилищата си или не.

Предложението за новата такса мощност идва от електроразпределителното дружество за Пловдив и Югоизточна България EVN. Според шефа на регулаторната комисия Ангел Семерджиев ако бъде одобрена - таксата трябва да се плаща от всички абонати в страната. Затова ще се търси съгласието и на другите две компании ЧЕЗ и Е.ОН.

Идеята за постоянна такса за абонатите на ток досега беше позната като „такса електромер".

Ангел Семерджиев и колегите му от енергийния регулатор настояват тя да се нарича „цена за мощност". Намеренията са въведената вече цена за достъп да се разпредели като цена за мощност и останалата за достъп. Така според Семерджиев абонатите с нормално  потребление би следвало да усетят намаление в графата за достъп за сметка на постоянната цена за мощност от около един лев и 50 стотинки месечно. Мотивите на енергото да поиска такава постоянна такса са свързани с разходите за поддържане на мрежата, включително и за абонатите с нулево или сезонно потребление, като собствениците на вили и ваканционни апартаменти.