Общини ще подобряват качеството на въздуха с милиони от ОП Околна среда
Общини ще подобряват качеството на въздуха с милиони от ОП Околна среда / снимка: БГНЕС

120 млн. лева по новата оперативна програма „Околна среда" ще бъдат насочени за подобряването на качеството на атмосферния въздух. Взети са и се предприемат редица мерки за по-добро качество на въздуха, съобщават от екоминистерството.

ЕК завежда дело срещу България за лошо качество на въздуха

Европейската комисия взе решение срещу България да бъде заведено дело в Съда на Европейския съюз поради неспазване на европейските норми за качество на атмосферния въздух в периода 2007 - 2011 г. на цялата територия на страната. Проблеми с постигане на европейските норми за качество на въздуха имат общо 16 държави членки, но Европейската комисия взе решение за завеждане на дела срещу България и Белгия, съобщиха от МОСВ.

От екомонистерството информират, че още от стартирането на процедурата е налице трайна положителна тенденция за намаляване на броя превишения на средната денонощната норма за прах и на средната годишната концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух. Положителните промени са в резултат на усилия на всички нива, както и на изпълнение на мерки от общинските програми, за които e осигурено финансиране.

Отражение върху регистрираните по-ниски нива на замърсяване оказва и изпълнението на мерки в рамките на различни финансови инструменти, включително със средства от оперативните програми, финансирани от структурните и кохезионни фондове на ЕС. По ОП "Околна среда" за стария програмен период са реализирани мерки за подобряване качеството на чрез купуване на екологични превозни средства на градския транспорт в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен.

В новия програмен период на "Околна среда" е създадена ос за подобряване качеството на атмосферния въздух, чиято цел е подпомагане на общините при избора на адекватни мерки за справяне с проблемите с въздуха. 120 млн. лв. ще бъдат насочени към общините с нарушено качество на атмосферния въздух за мерки за намаляване на емисиите от битовото отопление и за намаляване на емисиите от превозните средства на обществения транспорт.

Солени глоби грозят кметовете, ако не изпълняват програмите за по-чист въздух

Освен това се правят промени в закона за чистотата на атмосферния въздух за допълнителни мерки от страна на общините за подобряване на качеството на въздуха и засилен контрол от страна на централната власт.

Междуведомствени работни групи обсъждат мерки за намаляване на емисиите от битовото отопление през зимния сезон.

Процесите по подобряване на качеството на въздуха са бавни, изискват прилагането на различни мерки и не на последно място - част от тях са много скъпи, особено като се има предвид икономическото състояние на страната, се казва в съобщението. През зимния сезон се натрупват превишения на нормите за качество на въздуха през зимния сезон заради отоплението на домовете на твърдо гориво, което обаче е най-евтиният начин и е най-широко разпространено. Това е единственият начин за отопление, който може да си позволи голяма част от населението. По редица причини преминаването на друг вид отопление при местните условия е труден и бавен процес. Въпреки, че се полагат значителни усилия за подмяна на горивната база, резултатът ще бъде видим в по-дългосрочен план, се допълва в съобщението.