Солени глоби грозят кметовете, ако не изпълняват програмите за по-чист въздух
Солени глоби грозят кметовете, ако не изпълняват програмите за по-чист въздух / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Солени глоби грозят кметовете, ако не изпълняват програмите за по-чист въздух
80538
Солени глоби грозят кметовете, ако не изпълняват програмите за по-чист въздух
  • Солени глоби грозят кметовете, ако не изпълняват програмите за по-чист въздух

С глоба до 5000 лева ще бъдат санкционирани кметовете на общини, които не разработят в срок програма за качество на въздуха. Това предвиждат промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, одобрени на днешното заседание на правителството. Част от новите текстове са свързани с изисквания на европейското законодателство за намаляване на замърсителите в районите с нарушено качество на въздуха.

Законопроектът дава възможност на общините да набележат зоните с повишено ниво на фините прахови частици и да заложат съответните мерки за намаляване на замърсяването. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи примери за такива мерки.

„Ограничаване на движението на транспортни средства, допускането само на транспортни средства, които са съобразени с изискванията на евросертификатите или пък зони, където да се ограничава използването на даден вид гориво за отопление на жилищата, имайки предвид, че голяма част от причините за превишаването на нормите, които са идентифицирани, са свързани с използваното гориво за жилищата", каза тя.

С промените се въвеждат финансови санкции за кметовете и длъжностните лица, които не спазват задълженията си за разработване на програма за качество на въздуха. За неразработването й в определения срок кметът ще бъде санкциониран с глоба до 5000 лева. Същата санкция ще се налага и при нарушения в организацията на изпълнението на мерките.