Обезщетяват зърнопроизводителите, чиято реколта е унищожена
Обезщетяват зърнопроизводителите, чиято реколта е унищожена / netinfo

45 лева на декар за пшеницата и 40 за ечемика ще получат зърнопроизводителите, чиято реколта е напълно унищожена от сушата в страната. Това каза заместник-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова след заседанието на Консултативния съвет по зърното. Компенсациите са изчислени при реколта от миналата година - 320 килограма от декар. Те ще бъдат изплатени в края на юли или началото на август.

Комисиите към областните земеделски дирекции вече правят оценки на щетите от природните бедствия върху реколтата и издават констативни протоколи. Документите трябва да се готови до началото на жътвата.

На базата на резултатите земеделското министерство ще търси компенсации за засегнатите фермери. Най-големи поражения върху реколтата има в областите Велико Търново, Плевен, Враца и Русе, съобщиха от Министерството на земеделието. Заместник-министър Бачварова отново потвърди, че стопаните, само частично засегнати от сушата, ще бъдат компенсирани от европейските фондове и то през следващата година.

В плевенско компенсацията за декар пшеница може да бъде около 18 лева. От ведомството не се ангажираха с прогноза за количеството и качеството на новата реколта. Те ще са ясни в края на юни. Това, което е ясно още от сега обаче, е че в света тази година се очертава дефицит на пшеница и цените вече растат главоломно. Според Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса производството в глобален мащаб ще е 620 милиона тона пшеница, а консумацията – 640 милиона тона. Международната цена в момента е около 200-210 долара за тон, а в България – 280 – 300 лева.