НС ще обсъди проекта на Яне Янев за антикорупционна комисия
НС ще обсъди проекта на Яне Янев за антикорупционна комисия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС ще обсъди проекта на Яне Янев за антикорупционна комисия
56626
НС ще обсъди проекта на Яне Янев за антикорупционна комисия
  • НС ще обсъди проекта на Яне Янев за антикорупционна комисия

Проект за създаването на анкетна антикорупционна комисия, внесен от лидера на РЗС и независим депутат Яне Янев, ще обсъдят тази седмица в парламента. Предложението за вкарването на тази тема в седмичната програма дойде тъкмо от Янев и беше подкрепено от мнозинството при гласуването на дневния ред за работа на депутатите до петък.

Янев поиска да бъде включен проект за решение за създаване на парламентарна анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довела до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата.

Заради СПИН-скандала в БСП преди седмица Янев откри политическия сезон с твърдението, че гафът на Антон Кутев всъщност бил "ПИН-код към грандиозна корупция, без аналог в прехода", визирайки скандала "Р. Овч.". Днес предметът на дейност на бъдещата комисия, която управляващите вече обявиха, че ще подкрепят, се оказа доста по-широк.

По думите на Янев комисията трябва да обърне особено внимание на „конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, придобили гражданственост под названията „СПИН-скандал", „кръгът Франтиер", „хидровъзел „Цанков камък", „източване на БДЖ", „АЕЦ Белене", „Арсенал-Казанлък", „.Сливенгейт" и други, по които е предизвикан широк обществен отзвук".