Няма хормони в българското пилешко месо
Няма хормони в българското пилешко месо / снимка: БГНЕС

Няма данни, които да сочат, че в пилешкото месо, произведено в България, има вложени хормони, показват разпоредените проверки. Хората могат да бъдат спокойни. Така министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков коментира резултатите от проверките пред ТВ7. Той допълни, че инспекциите се разширяват и тази седмица ще се проверяват търговските вериги и компаниите, които внасят пилешко месо, за да се провери дали има такива хормони и във вносната продукция.

Греков обяви, че проверките обхващат цялата верига - от фуражните заводи до хипермаркетите. "Във фуражните заводи суровините в по-голямата си част са български, а там, където има вносни примеси, те също се следят, така че веригата е достатъчно контролирана от входа до изхода", подчерта Греков. Той обясни, че не бива да се създават опасения, че бързият растеж на пилетата се дължи на хормони или лекарства. "Ако проследим през годините цялостния процес и технология за отглеждане на пилетата ще видим, че в селското стопанство също има нови технологии", отбеляза проф. Греков.

По думите му, нашите ветеринарни лекари и специалисти са добре информирани за всички нови продукти на фармацевтичната индустрия и няма начин в производството на български пилета да бъдат използвани непозволени стимулатори.