Няма да глобяват нерегистрирани по Закона за етажната собственост засега
Няма да глобяват нерегистрирани по Закона за етажната собственост засега / снимка: Sofia Photo Agency
Няма да глобяват нерегистрирани по Закона за етажната собственост засега
30709
Няма да глобяват нерегистрирани по Закона за етажната собственост засега
  • Няма да глобяват нерегистрирани по Закона за етажната собственост засега

Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще използва подхода „първо морковът, а след това тоягата”, за да накара етажните собственици на сгради да подадат заявления за вписване в публичния регистър на общината. Това съобщи пред журналисти ресорният министър Росен Плевнелиев. Днес бе последният срок, в който управителите на сгради в режим на етажна собственост трябваше да подадат своите заявления.

„Няма да глобяваме никого”, успокои пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Всички собственици на многоетажни сгради са длъжни да направят такава регистрация в административните бюра по райони. В случай, че това не стане, не само домоуправителите, но и всеки отделен собственик на имот подлежат на санкции. „Няма да глобяваме, ще опитаме с моркова, хората в крайна сметка трябва да разберат, че има огромен смисъл за тях, ако го направят. Тоягата – по-късно. Разбрахте, че подходът беше по-скоро демократичен към закона. Промените са вече в министерството, тоест минават на съгласувателна процедура през Министерски съвет, но доколкото аз разбрах имаше две срещи с комисията по регионално развитие в парламента и затова го казах и по този начин, за да може и те да знаят бързаме се тези промени, надявам се до две седмици да мине съгласувателната процедура”, каза Плевнелиев.  

Крайният за регистрация срок беше удължен от парламента, тъй като само незначителен процент от етажните собственици се записаха в регистъра.

Част от промените в закона за етажната собственост са да се въведат алтернативни форми на сдружаване - регистриране на сдружения без 100 % съгласие. Така по-лесно ще може да се кандидатства за саниране на сградите, което се съфинансира по ОП „Регионално развитие".