Ново падане на курсовете на фондовите пазари в САЩ
Ново падане на курсовете на фондовите пазари в САЩ / netinfo

Котировките на акциите на фондовите борси в САЩ паднаха рязко във връзка с новите данни на водещи американски компании. Експерти смятат, че световната икономика продължава да преживява трудни времена.

При закриването на тръжните сесии в петък индексът на бизнес активността „Доу Джоунс“ падна с 366, 94 пункта или 2,64%. НАСДАК загуби 74,15 пункта (2,65%).

Индексът „Стандарт енд Пуурс 500“ падна с 39,45 пункта (2,56%). Това стана, след като компанията „Кейтърпилар“ издаде тримесечния си отчет, в който показателите за приходи за следващото тримесечие са намалени заради трудностите в строителния бранш.

Не особено оптимистични тримесечни отчети представиха и други компании. Това е сигнал, че намаляването на активността на пазара на недвижимо имущество може да се отрази отрицателно на останалите отрасли на американската икономика.

Според анализатори за падането на курса на акциите влияе и слабият курс на долара и рекордно високите цени на нефта. Петъчното сериозно спадане на курсовете на фондовите пазари не е първо за годината. През лятото те падаха заради кризата в сектора за ипотечни кредити. Експерти се опасяват, че продължаващата нестабилност на световните пазари може да доведе до рецесия в икономиката, информира БГНЕС.