Норвежки енергийни компании се сляха
Норвежки енергийни компании се сляха / netinfo

Сделката по сливането на норвежките енергийни концерни Statoil (Статойл) и Norsk Hydro („Норск хидро”) приключи днес и акциите на новосъздадената компания Statoil-Hydro („Статойл-Хидро”) бяха пуснати в продажба на фондовата борса в Осло, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС.

Изпълнителният директор Хелге Лунд заяви, че новата компания ще има 31 000 работници в 40 страни.

Norsk Hydro обяви, че започва разследване за корупция във връзка със споразумения за консултантска дейност и трансакции в Либия от времето, когато компанията е придобила през юни 1999 година Saga Petroleum („Сага петролиъм”), притежаваща активи в Либия.

Преди изкупуването си Сага подписала договори за консултантска дейност в Либия в перспективата да се сдобие с права за експлоатация като оператор, уточнява Франс прес. Norsk Hydro обаче решила да отхвърли една оферта, която й позволявала да получи права за експлоатация, тъй като компанията не била сигурна дали споразуменията отговарят на собствените й етични правила. Въпреки това норвежката енергийна група платила по споразуменията 6,85 млн. долара през 2000 и 2001 година. Именно тези плащания са обект на проверката.

Разследването е започнало по искане на Statoil, която съобщи, че получила тази информация на 26 септември, едва няколко дни преди сливането с Norsk Hydro.