Николай Василев: Новата власт да заложи на бюджети с излишък
Николай Василев: Новата власт да заложи на бюджети с излишък / БГНЕС
Николай Василев: Новата власт да заложи на бюджети с излишък
76179
Николай Василев: Новата власт да заложи на бюджети с излишък
  • Николай Василев: Новата власт да заложи на бюджети с излишък

За един мандат без бюджетни дефицити призова бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев. В интервю за Дарик той коментира, че правилната политика за държавата е новата власт да внесе за догодина бюджет с излишък:

„Има неща, които много ме притесняват - например кой сложи намерението да се въведе данък върху финансовите транзакции. Последните български правителства не са го направили. И аз съм от хората, които са против, и целият финансов сектор е против. Всичко е цъфнало и вързало в България, сега и финансовия сектор да унищожим с една подобна глупава стъпка.

Винаги съм бил привърженик на по-малкия брой министерства. Всяка административна промяна не идва безплатно. Когато разбиеш едно министерство на две, камо ли на три, ще има много месеци, в които администрацията предимно ще се организира и ще се разделя. Кой автомобил към кое министерство е, коя секретарка накъде ще отиде, сградите горе-долу са ясни. Предимно ще се занимаваме с организационни въпроси, а не с делови. По-малкият брой министерства и по-малкото промени заради самите промени беше добре, но пак е по-добре да има правителство, отколкото да няма правителство.

Това, което най-много ме притеснява, е бюджетната политика. Каквото и да се случи през 2014 година, някакси това ще мине за сметката на предишни правителства, с основание. Въпросът ми е обаче е за 2015 година - бих искал да видя бюджетен излишък за следващата година. Да не би когато Костов пое властта през 1997 година на него да му е било по-лесно? Тогава България по-богата ли е била? Вече шест години сме държава със средно големи дефицити. Какво позитивно се роди от това? България натрупа дългове. Това ни става навик, по-точно наркотик. Чужди инвестиции забравете. Всъщност каква е посоката? Ако догодина пак ще имаме дефицит, въпросът ми е защо? Така ли ще живеем през следващите 100 години - всяка година 3% дефицит, всяка втора година - ревизия на бюджета, процедура по свръхдефицит от Европейската комисия, и пътят е много добре познат от редица съседни държави.

Ако това ще е бъдещето на България, да ви кажа, не ни трябва такова бъдеще. И най-отговорно, като човек, който твърди, че разбира от тази материя, смятам, че правилната политика за държавата е да вкара бюджет с излишък през всяка една от следващите години. И 10 години да постигаме излишък от 1%, пак няма да успеем да компенсираме грешките и откровените глупости, които направихме през последните шест години в бюджета.

Спирачката се нарича финансовият министър Владислав Горанов, който трябва да вкара бюджет с излишък. Ако вкара бюджет с 3% дефицит, ще си водим същия разговор следващата година. Бих искал да видя един мандат без бюджетни дефицити. Всичко останало е слагаме на нови стоманени вериги на шията и скок в дълбоката вода".