Светла Несторова
Светла Несторова / БГНЕС
Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова
99282
Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова
  • Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова
Идеята за въвеждане на задължителна здравна застраховка от 12 лева подлежи на дискусия, но зависи какви медицински дейности ще покрие тази полица. Това заяви в интервю за Дарик Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване
 
Светла Несторова
коментира още: "Тези 12 лева са една сума от около 860 млн., което е огромна сума, но въпросът е какво трябва да се плати с нея. От така направените в момента предложения не е много ясно колко е рискът, той къде отива и какво се случва. Има и множество въпроси - какво се случва с онкологията, с трансплантологията, с лечението в чужбина. Докато имаме всеки един от тези въпроси, отзад стои отговор, който е в порядъка на 400 млн. Докато не се изработи техниката, дори не можем да се аргументираме и да спорим, тъй като не знаем за какво става въпрос".

Лекар в Швейцария: Тук даваме една четвърт от заплатите си за здравна застраховка
 
Светла Несторова потвърди, че със сигурност полицата „Гражданска отговорност” ще поскъпва, но само със законодателни промени може да се овладее драстичното повишение на цената на автозастраховката.

В прикачения звуков файл чуйте цялото интервю с председателя на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова