/ ThinkStock/Getty Images
До 10% увеличение на цената на тока от 1 юли са поискали от Националната електрическа компания, стана ясно от думите на шефа на дружеството Петър Илиев. Той коментира, че договорите на Националната електрическа компания с външни консултанти са били сключени, за да не загуби дружеството един милиард лева. По думите му юристите в компанията са били много натоварени през разследвания период от 2015 г. досега. Делата, които са били възложени на външни фирми, са защитавали интерес на компанията от над 1 милиард лева. Илиев поясни, че става въпрос за четири български компании, а за извършените услуги, те са взели близо милион и половина. Шефът на НЕК каза още, че тези пари не са влезли в цената на тока.
 
Проверката на НЕК е започнала преди известно време с искане от ДАНС да се предоставят всички договори на компанията с физически и юридически лица, обясни шефът на енергийното дружество Петър Илиев:
 
"Миналата седмица прокуратурата поиска част от тези договори. А вчера поискаха 12 договора и 19 договора с адвокатски", каза той.
 
За разследвания от период от 2015 г. досега 10-те юристи на НЕК са били много натоварени, по думите на Илиев.
 
"Юристите на НЕК, на които разчитам за всяко нещо, дори не си лягам вкъщи, без да имам тяхна санкция, но са 900 дела за същия период и юристите на НЕК участват по някаква причина, явяват се по дела, пишат становища за същия този период. Освен това пишем промени в правилата за търговия, в закона за енергетиката и други съпътстващи закони", посочи още Илиев.
 
Проверяваните договори за външни услуги са сключени с 4 български фирми и са на стойност от близо 1,5 млн. лева. Шефът на НЕК уточни, че те са били подписани, за да не загуби компанията от друга страна над 1 млрд. лева по различни дела, заведени срещу дружеството.
 
"Договорите за платените на т.нар. адвокатски кантори са за 1 427 000 лева, но от другата страна седят над 1 млрд. и аз като изпълнителен директор не мога да си позволя с лека ръка да го възложа, защото от другата страна седях хора с опит", каза Илиев.
 
Той беше категоричен, че този милион не е влязъл в цената на тока, защото това перо не е сред признатите разходи на енергийната компания, а именно по производство, пренос и разпределение на електрическа енергия. А с колко предлага НЕК да се увеличи цената на тока:
 
"В заявлението има няколко варианта, където сме написали заявките на производителите. Цената, мисля, че е с малко увеличение. Няма 10%", посочи още той.