/ БГНЕС, архив
биопроизводители
93497
биопроизводители
  • биопроизводители
Българските биопроизводители за единствените в Европа, които не са получили все още компенсаторните плащания. За това алармира председателят на българската асоциация Албена Симеонова. Става дума за близо 7000 производители, на които държавата дължи пари.
 
Биопроизводителите е трябвало да получат компенсаторните плащания още през януари, както обикновено, обясни пред Дарик Албена Симеонова.
 
"7200 производители, почти двойно повече от миналата година, очакват около 50 млн. лева. И това са европейски средства, не са средства от националния бюджет. Просто националният бюджет трябва да ги плати и след месец си ги получава", обясни тя.
 
Забавянето вече дава сериозни отражения на бранша. "Имаме фалирали колеги, колеги, които напускат биосектора. Но това е свързано с много глоби, много санкции", призна тя.

"Поемаш петгодишен ангажимент и като си си ги сложил в баланса и си предвидил, че тези пари ти трябват, -как да засееш без пари, как да си купиш слънчоглед или царевица, как да си изрежеш лозето или розите", коментира още Симеонова.
 
Биопроизводителите очакват до края на другата седмица най-накрая да получат компенсаторните си плащания.
 
Албена Симеонова допълни, че ще дадат кредит на доверие на новото правителство и се надяват проблемът да бъде решен. Надява се, че няма да се стигне до протести.