През 2009 година се наблюдава нарастване на износа и намаляване на вноса на храни и напитки от и в България. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, който присъства на откриването на Първия бизнес форум у нас „Храни и напитки". Димитров обясни, че относителният дял на изнесените храни, безалкохолни и алкохолни напитки и тютюневи изделия в общия износ на страната е 13,3 процента, а на внесените - 9,4 процента.
Хранително-вкусовата промишленост е най-големият от всички промишлени отрасли в България с над 20 процента относителен дял на брутната добавена стойност. Заетите в нея са над 100 хил. души, отбеляза още Цветан Димитров. В края на 2009 година са изготвени проекти за Български държавен стандарт на българското кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал. Според Цветан Димитров актуализацията на Български държавен стандарт ще повиши качеството на хранителните продукти у нас. Важна роля ще изиграе и създаването на агенцията по безопасност на храните и центърът за оценка на риска. Целта е унифицирането на контрола.
На откриването на Първия бизнес форум „Храни и напитки" участва и заместник-министърът на икономиката Иво Маринов, които подчерта, че връзката гастрономия - туризъм е подходящ начин за популяризиране на двата пазара. Храните и напитките са една от основните туристически услуги, допълни Иво Маринов.
На форума се предложи и идеята за създаване на хранителна банка в България. Идеята е да се съхраняват и раздават на нуждаещите се стоки от хранително-вкусовия сектор, които ако не бъдат събрани и разпределени, ще се хвърлят. Става въпрос например за огромни количества продукти, които ежеседмично големите хранителни вериги изхвърлят, защото не могат да продадат, а срокът им на годност изтича.