Намаляват таксите на летище Пловдив?
Намаляват таксите на летище Пловдив? / cнимкa: Sofia Photo Agency

През април се очаква да бъде внесено предложение за гласуване за намаление на летищните такси на аеропорта в Пловдив. Това каза министърът на транспорта Александър Цветков по време на посещението си в Старосел. Предложението е сумите да бъдат намалени два пъти, което ще увеличи конкурентноспособността на летището в Пловдив, спрямо това в София.

„Целта е да бъдат привлечени така наречените „ниско бюджетни авиокомпании", които извършват чартърни полети", обясни министър Цветков. "На този етап има изявен интерес от страна на авиокомпании, които искат да ползват услугите на летище Пловдив за превоз на пътници и товари", уточни той.

При посещението си в Старосел транспортният министър заяви още, че започва процедурата по изграждане на високоскоростни жп отсечки. По думите му, осем фирми ще се състезават в конкурса, който трябва да приключи до месец. "Това е най-важният инфраструктурен проект в железницата", категоричен бе Цветков. Над 290 км високоскоростни трасета трябва да бъдат изградени по направленията Пловдив - Бургас, София - Пловдив и Пловдив - Драгоман. "Проектът трябва да бъде реализиран в рамките на три години като през този период поетапно ще бъдат  подновявани влакове и вагони", обясни министър Цветков.

Още новини от Пловдив