Найденов: Няма фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба
Найденов: Няма фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Найденов: Няма фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба
32195
Найденов: Няма фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба
  • Найденов: Няма фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба

Земеделският министър Мирослав Найденов предполага възможни картелни споразумения за цената на хляба и на олиото. След заседанието на кабинета Найденов коментира, че в момента на световните борси цената на пшеницата пада и това не може да бъде аргумент за поскъпването на хляба. При слънчогледа пък се очаква много добра реколта, затова и там не би трябвало да има увеличение на цените.
 
Няма фактори, които да подкрепят поскъпването на хляба, категоричен е земеделският министър Мирослав Найденов. „Имаше тенденция за повишаване на цената на пшеницата на световните борси, в момента тенденцията е обратна. Т.е. има понижаване на цената. Аз очаквам така, както те бързо повишиха цената, в момента да реагират и да понижат. За сметка на това виждаме увеличаване".
 
Найденов коментира, че производителите винаги могат да намерят аргументи за поскъпването на хляба, защото обикновено се следи за цената на пшеницата и на крайния продукт, но се пропуска междинното звено - мелничарите: „Става въпрос за насъщния. Силно е да кажа спекула, хайде да го кажем, че някой пробва пазара".
 
Земеделският министър се усъмни и в аргументите за поскъпване на олиото: „Нещо стана модерно с цената на световните борси. Да, наистина поскъпване на слънчогледа и някои масла на световните борси, но много бързо някак".
 
Мирослав Найденов бе категоричен, че държавата не може да въвежда минимални или максимални цени на хляба или олиото.