Най-много 19 лв. ще струва повторно включване на тока
Най-много 19 лв. ще струва повторно включване на тока / netinfo

До 19 лева ще струва възстановяване на електрозахранването, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Експертите са утвърдили пределни цени на всички услуги на трите електроразпределителни дружества в страната.

Проверка на комисията е установила, че трите енергокомпании ЧЕЗ, E.ON и EVN прилагат различни подходи при определянето на отделните услуги. Така абонатите в различните райони на страната плащат различни цени за допълнителните услуги на енергодружествата.

В София и Западна България например ЧЕЗ - България реши в началото на лятото да увеличи четирикратно цената за повторно включване на тока – от 10 на 40 лева.

След решението на енергийния регулатор обаче връзването в мрежата ще струва най-много 19 лева на всички потребители у нас. За експресно възстановяване на тока цената е с таван до 38 лева. На същата цена ще е и измерване качеството на електрическата енергия.

До 30 лв. ще трябва да платят потребителите за проверка или монтиране на контролен електромер по тяхно желание. Смяната на партидата вече ще бъде безплатна.

Трите дружества трябва да променят ценоразписите си и да ги представят пред регулатора най-късно до средата на ноември.