Надомната работа привлича повече и по-млади хора
Надомната работа привлича повече и по-млади хора / снимка: MorgueFile.com
Надомната работа привлича повече и по-млади хора
79310
Надомната работа привлича повече и по-млади хора
  • Надомната работа привлича повече и по-млади хора

Все по-млади хора у нас започват да се занимават с надомна работа, като изработват различни неща вкъщи и след това търсят пазар за тях. Това съобщиха от Сдружението на самонаетите и неформални работници. Според тях броят на надомните работници се увеличава, като в момента приблизително 450 хиляди души в България се трудят от дома си. В писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Ивайло Калфин от организацията настояват за улесняване на достъпа до кредитиране и гарантиране на минималната работна заплата плюс годишни бонуси за надомните работници, които са наети от работодател.

Средната възраст на надомните работници в София е около 40 години, а във Велико Търново - около 35 години. Това са хора с различни професии, които имат частична заетост, или са самонаети, произвеждат нещо и го продават. Минигоблени, магнити и сувенири са само част от изработваните неща, обясни Светла Илиева, координатор на сдружението в Плевен.

„Бродерия върху дреха - шал, рокля; някакъв елемент българска бродерия изработват, както и български бижута, рисуват върху стъкло", даде примери тя.

От сдружението настояват правителството да се ангажира с мерки, които да позволят на надомните работници да теглят по-лесно кредити между 3000 и 5000 евро, а общините да осигуряват средства за ремонт на помещенията, в които работят. Нуждата от социална закрила аргументира Рада Василева, координатор за София: „Осем или десет часа вкъщи някой изработва нещо с двете си ръце. Това е надомна работа. Тези хора полагат труд и имат права, право на възнаграждение и социален статус".

От сдружението изразиха учудването си, че лично премиерът Бойко Борисов е заявил готовност за сътрудничество с тях, и натоварил вицепремиера Ивайло Калфин с тази задача. Самият Калфин обаче изпратил писмо, в което заявява, че тази организация не представлява работници и затова няма възможност за преговори.