МВФ понижи прогнозата си за световния растеж
МВФ понижи прогнозата си за световния растеж / снимка: EPA/BGNES

МВФ намали прогнозите си за икономически растеж в световен план през 2008 г. до 3,9 процента срещу 4,1 на сто, както прогнозира през юли. За 2009 г. МВФ прогнозира глобален растеж от 3 на сто срещу 3,9 процента, както предвиждаше преди това. "Според нашите прогнози растежът в световен план ще се забави значително през 2008 г. и леко ще се поднови едва в края на 2009 г.", се казва в оповестения шестмесечен доклад на Фонда.

Международният валутен фонд намали още прогнозите си за растеж в еврозоната до 1,3 процента срещу 1,4 на сто, както прогнозираше преди това и предвижда растеж от едва 0,2 процента през следващата година, сочи шестмесечният доклад на организацията.

За САЩ МВФ прогнозира растеж от 1,6% през тази година и 0,1% през следващата. Докладът прогнозира голяма разлика в растежа на двете основни икономики в Европа, като за Германия той е 1,8 процента, а за Франция едва 0,8 на сто.

В Италия ще има отрицателен растеж от -0,1 процента тази година и -0,2 на сто догодина.

Словения ще запази най-динамичен растеж догодина от 3,7 процента, а Ирландия ще регистрира най-рязък спад на БВП до -1,8 процента тази година.