Може да има коледни добавки за пенсионерите
Може да има коледни добавки за пенсионерите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Може да има коледни добавки за пенсионерите
57906
Може да има коледни добавки за пенсионерите
  • Може да има коледни добавки за пенсионерите

Възможно е да има коледни добавки за пенсионерите, защото в момента приходите в хазната „вървят добре", заяви социалният министър Тотю Младенов. Той призна, че 50 процента от парите за пенсии са от данъци. Според социалния министър е добре да се обмисли идеята за връщане на подоходното облагане, но не тази година.

Тотю Младенов защити тристълбовия модел на пенсионната система, но той трябва да се управлява така, че да не се разширява дефицитът в НОИ. В момента около 50 процента от средствата за пенсии са от осигурителни вноски от работодателите и работниците, а другите около 50 на сто са пари от данъци и от републиканския бюджет, каза Младенов.

Той припомни, че през последните две години са направени сериозни реформи в пенсионната система и изтъкна, че това позволява да се увеличат пенсиите през следващата година. По-високата минимална заплата от 1 януари 2013 година, увеличеният максимален осигурителен доход от 2000 на 2200 лева от догодина, увеличените минимални осигурителни прагове през следващата година и по-добрата събираемост на осигурителни вноски ще дадат възможност за повишаването на доходите на възрастните хора през следващата година, каза още министърът.

Младенов изрази надежда, че ще бъдат намерени пари за коледни добавки тази година. „Надявам се да има такива заделени средства, за да може да подпомогнем хората в зимния период", коментира той.

Очаква се през ноември да стане ясно дали ще има добавки за пенсионерите по Коледа.