МОСВ праща указание за спиране на всякакви инвестиционни намерения край Царево
МОСВ праща указание за спиране на всякакви инвестиционни намерения край Царево / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Указание към Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас за спиране на всякакви инвестиционни намерения ще изпрати до края на седмицата МОСВ, това коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след заседание на Обществения съвет към МОСВ.

Според министъра в района не могат да бъдат предприети инвестиции, защото всички те трябва да получат оценката и одобрението на структурите на МОСВ, каквато е и РИОСВ-Бургас.

С излизането на заповедта на МРР за изменение на Общия устройствен план на Царево действието на плана е спряно, особено в частта му, която засяга парк Странджа, каза Михайлова. При такава поредица от мерки гарантираме по-добър режим за природата от този, в който паркът живееше до този момент, защото досега се реализираха всякакви инвестиционни намерения на базата на ПУП, които се приемаха по всякакви съображения и начин, каза още министърът, предава БТА.

Пред журналистите, Борислав Сандов от партия "Зелените", който участва в заседанието на съвета, каза че екоактивистите ще внесат искане при главния прокурор да започне разследване по казуса. Екоактивистите продължават да искат екоминистърът да се възползва от възможността, която дава законодателството, и да спре със своя заповед действието на Общия устройствен план на Царево.